Zobrazení kružnice v pravoúhlé axonometrii

Zobrazení kružnice ležící v souřadnicové rovině

Obrázek - Výklad Výklad

Obrázek - Řešené úlohy Řešené úlohy

Příklad: V pravoúhlé axonometrii dané osovým křížem zobrazte kružnici k(S,r=3) ležící v půdorysně π, a půlkružnici l(S',r'=4) ležící v nárysně ν nad osou x; středy S,S' jsou dány svými axonometrickými průměty Sa,S'a.
... a tak to vypadá na papíře (kliknutím otevřete PDF obrázek v samostatném okně)
  • zadání úlohy (v 3D modelu jsou zobrazeny útvary v prostoru i jejich axonometrické průměty)
  • nejprve je sestrojen průměr AB kružnice k, který je rovnoběžný s axonometrickou průmětnou; v průmětu se zachová jeho délka |AB|=2r, a průměty Aa,Ba krajních bodů A,B jsou tedy hlavními vrcholy elipsy ka, která bude průmětem dané kružnice k
  • přímky vedené body A,B rovnoběžně s osami y,x jsou navzájem kolmé a protínají se v bodě M, který podle Thaletovy věty leží na kružnici k; v průmětu se tak získá obecný bod Ma elipsy ka